Roller Derby

Vil du starte til Roller Derby?

Se Roller Derbys eksterne hjemmeside her!

Roller derby er en kontaktsport som spilles på side by side rulleskøjter. Moderne roller derby blev opfundet i starten af 00’erne og spilles i sin nuværende form på en flad oval bane. Sporten startede i USA og den første klub i Danmark blev grundlagt i 2009. I Danmark og internationalt formuleres reglerne af Women’s Flat Track Derby Association (WFTDA). Roller derby spilles også af mænd samt børn og unge under 18 år (juniorer), disse har adapterede regelsæt som følger WFTDA.

Klubber med medlemskab i WFTDA, Men’s Roller Derby Association (MRDA) og Junior Roller Derby Association (JRDA) har mulighed for at spille kampe (sanctioned games) som tælles med i de internationale ranglister og kvalificeringen for internationale mesterskaber.

Læs mere her!

http://www.wftda.com
http://www.mrda.org
http://www.juniorrollerderby.org

Roller derby er en holdsport. Hvert hold kan stille op til 15 spillere pr kamp, hvoraf 5 er på banen ad gangen. Kampen består af to 30 minutters halvlege, som er delt op i en række kortere intervaller kaldet “jams”. Hver jam varer højst 2 minutter. Hvert hold har en “jammer” der scorer point ved at overhale spillere fra modstanderens hold. De øvrige holdspillere hjælper deres egen jammer forbi, imens de forsøger at forhindre modstanderens jammer i at overhale og score point.

Lær reglerne at kende her!

Roller derby spilles på side by side rulleskøjter med tåstop. Derudover er sikkerhedsudstyr påkrævet, hvilket inkluderer hjelm (multi impact), tand-, knæ-, albue- og håndledsbeskyttere.

Fra 2018 og fremadrettet koordineres de danske landshold af Roller Derby Sportskomiteen.

Til dato findes to danske landshold, som spiller under henholdsvis WFTDA-regler (kvindelandshold) og MRDA-regler (herrelandshold). Ikke-binære spillere kan efter WFTDA regler selv erklære hvilket hold de ønsker at spille på, hvis de i øvrigt opfylder kvalifikationskarvene. Alle køn kan ifølge MRDA regler spille på herrehold, dette gælder således også herrelandsholdet. Øvrige kvalifikationskarv for voksenlandsholdene bestemmes af henholdsvis Roller Derby Nations Committee (RDNC) og Men’s Roller Derby World Cup bestyrelse og medlemmer (MRDWC Board of Directors and National Delegates).

Danmarks juniorer spiller med som en del af det blandede Europæiske hold til juniorverdensmesterskaberne i 2018.

Her finder du landsholdene og deres resultater:

Roller Derby All Stars Denmark
Team Denmark Men’s Roller Derby
Team Europe Junior Roller Derby
Roller Derby Nations Committee
Men’s Roller Derby World Cup
Junior Roller Derby Association

Dansk roller derby følger som udgangspunkt de internationale guidelines og politiker omkring antidiskriminering, køn og adfærd formuleret af WFTDA, MRDA og JRDA. Klubber med medlemskab i disse organisationer skriver under på disse. Danske klubber er desuden ansvarlige for selv at udarbejde deres egne adfærdspolitiker og disciplinærudvalg. Roller Derby Sportskomiteen ønsker at støtte klubberne i deres arbejde og kommer til at udvikle guidelines til dette formål. Sportkomiteen har desuden det mål at udarbejde politiker og kodeks i samarbejde med klubberne i forbindelse med landsholdsaktiviteter, samt at oprette et disciplinærudvalg inden udgangen af 2018.

WFTDA kønspolitik

WFTDA adfærdskodeks

MRDA antidiskrimineringspolitik og adfærdskodeks 

JRDA antidiskrimineringspolitik og adfærdskodeks


Hvis et brud på de ovennævnte kodekser og politiker observeres, er det vigtigt at de rette instanser informeres direkte og så prompte som muligt. Sportskomiteen kan være behjælpeligt med dette, samt med mediering mellem de involverede parter. Enhver sag der omhandler landsholdsspillere, -trænere eller andre med involvering i landsholdsarbejdet, skal rapporteres direkte til et medlem af Sportskomiteen.

Seneste nyt

Dokumenter

Sportskomite