Freestyle Skating

I parker og på gaden

Freestyleskating er en diciplin, hvor der køres på særligt designede inlinerulleskøjter, der kan grinde på jernstænger og andre kantede overflader. Man kan køre freestyleskating på gaden, på forhindringer i bybilledet og i skaterparker. Freestyleskating hed tidligere aggressive skating.

På gaden består freestyle hovedsageligt af at kure på hårde overflader, kaldet at “grinde” og hop kaldet “gaps”.
Grinds kan udføres på afsatser og gelændere, mens hop udføres på trapper og ramper og over alle mulige andre genstande på gaden.
I streetskating er kreativitet et vigtigt element, da skaterne opfinder tricks, ud fra de ting der findes i omkring dem.

I skaterparker skates på forhindringer, i bowler og på ramper. Parkerne er ofte private eller komunale. Forskellen til streetskating består i, at skaterparkernes indretning lægger op til specifikke tricks, ex. på toppen af ramperne (coping). Ved skating i skaterparker lægges ofte vægt på de tekniske tricks og hvordan de kan kombineres. En kombination af tricks kaldes “a line”.

I skaterparker findes ofte lange rør i forskellige tykkelser, til grinds, kurvede ramper og andre forhindringer, der ikke notmalt findes på gaden.

Freestyleskates eller aggressive-inlineskates er specielt designet, så de er mere solide end normale inlinerulleskøjter. Derfor kan de holde til de forskellige stunts og tricks.

Rulleskøjternes karosseri kaldes klinger eller “frames”, og er boltet til bunden af rulleskøjten. På klingerne sidder fire hjul hvoraf de to midterste kan være ekstra hårde og dermed velegnede til grinds. I freestyleskating er der særligt fokus på hjulenes hårdhed og vejgreb, kaldet “grip”. Hjulstørrelsen på de yderste hjul ligger normalt mellem 54 og 72 mm, mens de inderste ligger mellem 40 og 47 mm.

KlubEmail
Mills Club - Skate & Event, Kbh
R-A-D Rollerblading Association Denmark, Kbh
Hal 12, Roskilde
Haslev Skatehal
Nykøbing Falster Skate Klub
Scoot Vestsjælland
Rollerblading Association Aalborg, Aalborg
Omega Skate Klub, Aarhus
Urban Street Zone; Brande
Skatesportsforeningen

Seneste nyt

Dokumenter

Sportskomite